Posted
August 25, 2016
Categories
 • Uncategorized
 • Grafik, design och Linux

  Länge var Photoshop associerat med grafikhantering på datorer. Då detta program uteslutande lanserades för Windows kunde användare av andra operativsystem inte dra nytta av dess kvalitet när det kom till att hantera grafik. Sedan dess har många olika bildredigerare av varierad kvalitet utvecklats särskilt för Linux. Här kommer vi att titta närmare på några av de mest kända. Vissa av dem har särskilda funktioner som kan göra dem unikt oumbärliga.

  Gimp

  Gimp var det första program som på allvar kom att konkurrera med Photoshop. Den rasterbaserade grafikeditorn kunde hantera bilder på de flesta sätt och även använda sig av automatiska filter. Då det nu mera utvecklas parallellt för Linux, OS X och Windows har det den stora fördelen att användare inte behöver anpassa sig efter operativsystemets begränsningar. Gränssnittet stödjer en vy baserad på ett enskilt eller ett flertal fönster. Det gör att den som använder sig av en stor skärm i sin bildredigering kan utnyttja flerfönsteralternativet för att simultant arbeta med flera program. Den stora skillnaden mellan Gimp och Photoshop är användargränssnittet. Trots tekniska likheter har Photoshop fortfarande ett större stöd hos yrkesmässiga användare. Det är osäkert om detta beror på gammal vana eller att det annorlunda gränssnittet i Gimp inte passar dem i smaken.

  Pinta

  Denna grafikeditor är ett mellanting mellan det traditionella och välkända Microsoft Paint och de nya mer moderna editorerna så som Gimp och Photoshop. För den som vill använda datorn för mer avancerad bildredigering är det inget alternativ. Däremot fungerar det mycket bra för vardaglig fotoredigering och bildhantering. Då det inte är särskilt resurskrävande passar det väldigt bra för äldre datorsystem. Något som är väldigt ovanligt bland enklare bildredigerare är att de stödjer lager i bilderna. Då Pinta har stöd för detta blir det därför ett särskilt kraftfullt verktyg när man arbetar med bilder.

  CinePaint

  CinePaint är utvecklat för att kunna bearbeta bildrutor i film. Det är ett av de få programmen baserade på öppen mjukvara som klarar av detta. Programmet har används professionellt i ett flertal filmer. Bland annat Harry Potter- och Spindelmannen-serien. CinePaint går även att använda som en traditionell bildhanterar men det är inte där dess styrka finns.

  Tux Paint

  Intressant nog är detta ett ritprogram som orienterar sig till barn. Det är att jämföra med en roligare variant av Microsoft Paint. Trots detta har det många avancerade funktioner vilket gör det till en praktisk vardaglig bildredigerare. Gränssnittet går att anpassa efter användarens nivå. Programmet stödjer även att man tillför automatiskt filter till bilderna. När Asus lanserade sin Eee PC-serie följde detta program med som systemets primära bildredigerare.

  UFRaw

  Detta program är till för den som uteslutande abetar med RAW-formatet. Detta format är vanligt bland väldigt många professionella kameror. UFRaw fungerar som en fristående bildredigerare men även som ett tillägg till Gimp. När det används fristående fyller programmet främst funktionen att det automatiskt kan bearbeta många bilder efter varandra. Vill man, exempelvis, göra samtliga bilder svartvita så kan programmet ordna det utan att man själv behöver göra något annat än att ställa in hur man vill att bilderna ska bearbetas.

  ImageMagick

  ImageMagick är känt för att vara den bildredigerare som stödjer flest filformat. Programmet kan läsa över 220 olika sorters bildformat och även spara bilder som de olika formaten. Det gör att programmet är ett oumbärligt verktyg för den som jobbar med bilder från många olika källor. Exempelvis anses vissa filformat vara standard i vissa länder, medan de ses som exotiska i andra. Med hjälp av ImageMagick kan man då bearbeta bilderna utan problem. Som bildredigerare är programmet ganska begränsat. Dess styrka ligger i det mångfacetterade stödet. Därför är det att se mer som en schweizisk armékniv bland bildredigerare, snarare än ett kraftfullt och avancerat program.

  digiKam

  Detta program är egentligen ingen fristående bildredigerare utan fyller främst funktionen att det hjälper till att organisera bilderna. Har man ett stort bildarkiv kan detta automatiskt organisera dem och möjliggöra att bilderna kategoriseras efter bildtaggar. Det har även stöd för automatisk sortering utifrån ansiktsigenkänning. Att kunna hantera bilderna effektivt kan vara oumbärligt om man har ett stort bildarkiv.